Nello en Patrasche

Het verhaal

‘Nello en Patrasche’ is het ontroerend verhaal van een arme weesjongen die bevriend wordt met een achtergelaten trekhond, Patrasche. Samen met Nello’s grootvader wonen ze op het platteland buiten Antwerpen, in Hoboken. Elke dag trekt de jongen samen met zijn hond naar de stad om melk te verkopen en wat geld te verdienen. Telkens hij voorbij de kathedraal komt, droomt hij ervan om de schilderijen van Rubens te bewonderen die hij zo graag ziet, maar hiervoor moet hij betalen en Nello heeft amper geld. Jonge Nello heeft niet veel geluk in het leven. Hij gaat van tegenslag tot tegenslag en wanneer ook zijn grootvader sterft, zit er voor hem niets anders op dan naar de stad trekken. Op kerstavond sterven Nello en zijn hond Patrasche, uitgehongerd en moe, op de ijskoude vloer van de kathedraal, voor de Kruisafneming van Rubens.

De auteurs

Griffo en Marc Legendre brachten dit volksverhaal tot leven. Beiden zijn niet aan hun proefstuk toe en kunnen als striptekenaars op een indrukwekkend oeuvre bogen. Met ‘Nello en Patrasche’ keren ze terug naar hun geboortestad Antwerpen. Griffo liep jarenlang rond met het idee om een realistische strip te maken van de roman, waarin de focus zou liggen op de ontluikende scheepsindustrie en de teloorgang van het boerenleven. Hij vroeg Marc Legendre om het scenario te schrijven.

Persbericht

Uniek stripboek viert 150 jaar Antwerpse legende ‘Nello en Patrasche’

150 jaar geleden, in 1872, verscheen het boek ‘A Dog of Flanders’ van Marie Louise de la Ramée. Het tragische levensverhaal van Nello en zijn hond Patrasche speelt zich af in het 19e eeuwse Antwerpen; met op de achtergrond de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal waar de onafscheidbare vrienden op kerstavond inslapen voor de Kruisafneming van Rubens. Met de steun van Provincie Antwerpen en de Kathedraal geeft Uitgeverij Kennes het wereldbekende volksverhaal in stripvorm uit. Marc Legendre & Griffo hielden pen en potlood vast. Nu de kerstperiode nadert, is het tijd om dit kerstverhaal nieuw leven in te blazen.

Het oorspronkelijke verhaal van ‘Nello en Patrasche’ werd geschreven door de Britse Marie-Louise de la Ramée (alias Ouida) in 1872, in de roman ‘A Dog of Flanders’. Het is een fictief verhaal dat zich afspeelt in Antwerpen en Hoboken. De hongersnood, gigantische kloof tussen arm en rijk, socio-economische onzekerheid in het industrialiserende Vlaanderen worden er zodanig realistisch beschreven dat het verhaal vaak voor waar aangenomen wordt. De kathedraal en de kunstwerken van Rubens spelen hierin een grote rol.

 Het verhaal is razend bekend in Japan waar het boek als klassieker jarenlang op school werd gelezen. Ook in de Verenigde Staten kent het verhaal van Nello en Patrasche een breed succes. Over de hele wereld werden over hun lotgevallen (teken)films en documentaires gemaakt.

Gedeputeerde Luk Lemmens, bevoegd voor Erfgoed: “Hoewel Nello en Patrasche bekender zijn in Japan dan in Vlaanderen, is het 150 jaar oude verhaal sterk verbonden met Antwerpen en dan specifiek de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal, die de provincie Antwerpen sinds begin 19eeeuw beheert. De krachtige tekeningen in het stripboek brengen dit waardevolle erfgoed op een toegankelijke manier naar jong en oud. Bovendien zet het de kathedraal en haar kunst ook internationaal op de kaart. De voorbije vijf eeuwen groeide ze immers uit tot een ware schatkamer van religieuze kunst, zowel wat betreft beeldhouw- als schilderkunst met de schilderijen van de wereldvermaarde, Antwerpse grootmeester Rubens als hoogtepunt.

Directeur Christian Devos sluit hierbij aan: “Sinds 2016 slapen Nello en Patrasche op de Handschoenmarkt in de schaduw van onze Lieve-Vrouwe-Kathedraal. Een marmeren standbeeld van hen beide, ontworpen door kunstenaar Batist Vermeulen, werd er geplaatst als aandenken aan hun trouwe vriendschap. Niettemin merken we dat niet iedereen vertrouwd is met het verhaal van Nello en Patrasche. Met dit stripboek kunnen we het verhaal van de twee vrienden en hun trieste lotsbestemming in de kathedraal aan onze bezoekers vertellen. Dit sluit aan bij het onthaalbeleid van De Kathedraal, waarbij we onder andere met een verruimd bezoekersparcours de religieuze en historische betekenis van de kathedraal kaderen.

Praktische info

Waar te koop?

  • 24 x 32 cm
  • 104 pagina’s
  • Ook beschikbaar in het Frans en in het Engels
  • EAN: 9789464006575
  • € 22,95

Standaard Boekhandel

Bol.com

Ook verkrijgbaar in de shop van Onze-Lieve-Vrouwekathedraal in Antwerpen

 

Verkrijgbaar in alle goede boekhandels

Wij aanvaarden geen nieuwe manuscripten meer!
Dank voor uw begrip, 

Het Kennes Uitgeverij team

 

KENNES UITGEVERIJ

Blanche Borne 13
6280 Loverval
BE 0733.949.411